GROT VAN Ágios Antónios - DUISTERE MYTHEN


Van twee kanten bereikbaar

De grot van Ágios Antónios is van twee kanten te bereiken via wandelpad nr. 4. Beide paden leiden door een betoverend cultuurlandschap, langs olijfboomgaarden, door knoestige onvolgroeide dennenbossen met doornige heggen en hulstbomen met rode vruchten.

 

De langere en meer veeleisende beklimming begint in Potámi naast de Mundo-bar. Het aanzienlijk kortere en aangenamere pad begint vanaf de Platia van Paleó Karlóvasi. Kijk ook hier.

 

Druipsteengrotten

Geologisch gezien zijn er in het berggebied rond de Kérkis talloze grotten gevormd als gevolg van verzakkingen en breuken, waarvan vele door de constante stroming van water druipsteengrotten zijn geworden.

Ingang onderwereld

Deze grotopeningen waren altijd ook ingangen naar de onderwereld, naar Hades of regelrecht naar de hel. Deze donkere tussenwerelden waren ideale plekken voor sjamanistische en spirituele praktijken en ceremonies.

 

In de grot van Ágios Antónios werden artefacten uit de vroege bronstijd gevonden, evenals laat-Romeinse en Byzantijnse aardewerkscherven in hogere grondlagen.

 

Piraten

In de tijd van voortdurende aanvallen van piraten in de 15e eeuw, zou de grot hebben gediend als schuilplaats voor de bewoners van het gebied rond Paleó Karlóvasi.

 

Vanwege de weelderige vegetatie op de bergachtige helling is de ingang van de grot niet zichtbaar vanaf de zee.

De ingang van de grot van Ágios Antónios.
De ingang van de grot van Ágios Antónios.

Toeschrijving

Ágios Antónios (of Antonius van Egypte) heeft deze grot nooit zelf van buiten of van binnen gezien. Het is een slechts een toeschrijving.

 

De heilige werd in 351 in centraal Egypte geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders.

 

Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid terug in de woestijn.

 

Golf van Suez

Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd in het zicht van de Golf van Suez en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden.

 

Op 17 januari herdenkt de Orthodoxe Kerk Ágios Antónios. Als het weer het toelaat, verzamelen sommige gelovigen zich op de banken bij de ingang van de grot.

Geïmproviseerde kapel

Het huidige interieur van de grot werd omgevormd tot een geïmproviseerde kapel met populaire orthodoxe decorstukken. Als je de grot binnengaat, zorgt een bewegingsdetector voor magisch en mystiek licht door slim weggewerkte spots.

 

Lokale betrokkenheid

De installatie en bediening van de lichtshow werd en wordt gefinancierd door Konstantinos Katsikas en wordt begeleid en onderhouden door enkele Paleo-bewoners. Een vriendelijk voorbeeld van lokale betrokkenheid op een Grieks-elektrische manier.

Sluit je ogen

Als je het geluk hebt de grot alleen te ervaren, negeer dan de vage geur van mottenballen en sluit je ogen.

 

De stilte die volgt is overweldigend. Plots ben je gereduceerd tot je eigen ademhaling, je eigen hartslag en het razende bloed in je oren.

 

Een oneindig moment voel je je alleen op de wereld, je voelt je als een kluizenaar, misschien als Antónios in zijn Egyptische tombe.

Aardedonker

Een doffe dreun rommelt door de grot en het is ineens aardedonker. Een timer heeft de mythische verlichting uitgeschakeld.

 

Wat goed dat de mobiele telefoon een zaklamp-app heeft. Dat had de heilige zeker niet. Foto’s en tekst: Samos.de (Walter Schöndorf)