YDROÚSSA: EEN AANGENAME VERRASSING


Weelderige vegetatie

Ydroússa ligt ongeveer 4 kilometer ten zuidoosten van Karlóvasi aan de noordwestelijke uitlopers van het Ambélos-gebergte. Het dorp ligt op 230 meter hoogte aan de rand van een steile helling te midden van weelderige vegetatie.

 

Aangename verrassing

De weg ernaartoe is ook al een aangename verrassing: je rijdt door prachtige natuur. In de buurt zijn de dorpen Konteíka (2,5 km ten zuidwesten) en Kontakáika (2,7 km ten noorden).

Foúrni

Talrijke oudere ruïnes in het dorp en de omgeving getuigen van de keramiekproductie in de Byzantijnse tijd. De plaats werd voor het eerst genoemd in 1625 als Foúrni, waarschijnlijk kwamen de eerste kolonisten van het gelijknamige eiland.

Tabaksteelt

Het gebied onder het dorp wordt gedomineerd door landbouw, het belangrijkste inkomen van de inwoners komt uit de wijnproductie, maar er worden ook olijven, graan en groenten verbouwd. De tabaksteelt was ook wijdverbreid in de 19e eeuw.

 

De wijdere omgeving is bebost met pijnbomen en cipressen. Het dorp werd in 1950 omgedoopt van Foúrni naar Ydroússa. 

Een wandeling door het dorp Ydroússa is de moeite waard, bijvoorbeeld om de kerk, de oude parochiezaal, de gemeenschapsbron en de wasplaats van het dorp te bezoeken, direct naast de kerk.

 

Prachtige platia

Ydroússa bezit ook een prachtige platia, een soort plein aan de rand van het dorp. Daar is taverna Ydroússa gevestigd. Je hebt daar een prachtig uitzicht.

 

De wijnterrassen strekken zich uit tot aan de rand van het dorp en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de noordkust van Samos. Er zijn wandelingen te maken van hier naar Kontakáika, Konteíka of Plátanos. Het is een prachtig dorp en een prachtige omgeving.