DE HUIZEN VAN VALEONTADES


Piraten

Omstreeks 1475 leed Samos zwaar onder aanvallen van piraten, waardoor de meeste inwoners naar Chios vluchtten.

 

Het duurde tot 1570 voordat kolonisten uit verschillende delen van Griekenland nieuwe nederzettingen op het eiland vestigden.

Valeontades

Eerst vestigde men zich in de veiliger hoger gelegen delen van Samos (Pagóndas, Mytilini, Pýrgos), later toen de zee veiliger werd, vestigden mensen zich ook langs de kust.

 

Een van deze laatste nederzettingen was Valeontades, gelegen tussen Ágios Konstantinos en Manolátes. Het werd gesticht door kolonisten uit Epirus in het noordwesten van Griekenland. Het waren beroemde steenbouwers en vrijmetselaars. 

Natuursteen

Zij stichtten het dorp rond 1740. Hun traditionele natuurstenen gebouwen bestonden uit twee verdiepingen: boven woonde de hele familie en beneden was de stal voor de ezel en de geiten.

Dal der Nachtegalen

Gelegen in het Dal der Nachtegalen, ligt Valeontades in het hart van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Het groeide uit tot een groot dorp met ongeveer 100 huizen. Het werd bewoond tot de Tweede Wereldoorlog.

Australië  

Na de oorlog emigreerden de meeste inwoners naar de VS, Canada en Australië. De laatste bewoners verlieten het dorp in de jaren zeventig. Nadat het dorp verlaten was vervielen de huizen tot puin.

Huren

In 1984 kocht Giánnis Pamoúkis, een econoom uit Athene, een van de ruïnes en begon die te herbouwen. In de jaren die volgden slaagde hij erin om 4 huizen te herbouwen. De twee verdiepingen tellende huizen kun je huren.

 

Je kunt daar genieten van de prachtige omgeving van het dorp. De huizen zijn met veel zorg en historisch besef gerestaureerd, maar ook met alle moderne gemakken die men zich kan wensen.