MARATHOKÁMBOS: HET TIJ KEERT


Moeilijk

Veel gasten vinden het schijnbaar moeilijk om naar de stad in het zuidwesten van het eiland te komen.

 

Aan de ene kant trekt het pittoreske doolhof van steegjes dat zich in de heuvels nestelt aan - aan de andere kant biedt de plaats weinig of niets voor de toeristen van de nabijgelegen Kámbos-vlakte.

 

Commerciële centrum
De geschiedenis van de ontwikkeling van de kleine stad werd gevormd door andere economische omstandigheden. Marathokámbos was met zijn 3500 inwoners hét economische en commerciële centrum van de regio.

Speciaalzaken

Het openbare leven was hier geconcentreerd - van alle autoriteiten tot de scholen. Rondom het plein waren niet alleen winkels voor algemene behoeften, maar ook veel speciaalzaken, artsen en notarissen.

 

Zelfs de bewoners van het naburige visserseiland Foúrni kwamen hierheen om kleding, schoenen of kleine meubels te kopen.

Internet

Dat is allang voorbij. Zelfs de Fournioten rijden tegenwoordig naar Karlóvasi of bestellen direct op internet.

 

En aangezien het toerisme in de Kámbos-vlakte zich heeft ontwikkeld tot een sterke economische factor, zijn vooral veel jongeren naar de welvarende toeristencentra rond Votsalákia getrokken.

 

Lange tijd stond Marathokámbos los van de economische ontwikkeling in de regio.

Alternatief

Maar sinds de financiële crisis lijkt de situatie langzaam te keren. Landbouw en handwerk zijn zeker een alternatief geworden voor onzekere toeristische banen.

 

Vooral jongeren zijn teruggekeerd en zetten zich in voor een nieuw politiek en cultureel leven in de kleine stad.

 

Inmiddels is het aantal inwoners gestegen tot boven de 1000. Dat heeft 's avonds ook een positief effect heeft op het plein van Marathokámbos. Tekst en foto’s: Samos.de