KLOOSTER VAN PANAGIÁ SPILIANÍ


Heilige Maagd Maria

Het klooster van Panagiá Spilianí (de grot van de Heilige Maagd Maria) ligt ten noordwesten van Pythagórion op een hoogte van 125 meter boven de zeespiegel.

 

Het is vanaf de parkeerplaats (beneden) gemakkelijk te belopen in 20 minuten.

Al lopend naar het klooster heb je een mooi uitzicht op het vliegveld
Al lopend naar het klooster heb je een mooi uitzicht op het vliegveld

Grote grot

Je kunt ook met de auto naar boven. Deze kleine kerk is gewijd aan de openbaring van de Maagd Maria en is gebouwd in een grote grot.

 

De kerk herbergt een marmeren icoon van de Maagd Maria die als wonder wordt beschouwd. Achter de kerk is een bron met wijwater.

Barsten

Volgens de lokale traditie zijn de barsten in het icoon te wijten aan de inspanningen van sommige buitenlanders om het icoon te stelen om het vervolgens per schip over te brengen.

 

De lokale bevolking zegt dat het icoon van de Heilige Maagd Maria, die op Samos wilde blijven, spleet en zonk in de zee. Het werd later op het strand gevonden en aan de kerk teruggegeven. 

Handmatige bewerkingen

je de trap afloopt zie je links en rechts de handmatige bewerkingen in de steen.

 

Nog dieper zie je de kolommen die werden geplaatst om het dak en enkele stalactieten te ondersteunen.

 

Het is mogelijk dat hier het Orakel van Sibyl (600-500 v. Chr.) stond. Het orakel voorspelde de reis van Pythagoras naar Zuid-Italië. 

Aanbidding

Archeologen geloven dat deze grot zelfs in de oudheid een plaats van aanbidding was.

 

In de grot werden namelijk delen van een oude tempel teruggevonden.

 

Er wordt ook gezegd dat deze grot de onderduik- en leerplaats was van Pythagoras, de beroemde wiskundige.

Mooi uitzicht

Bovendien was deze grot in de Byzantijnse tijd een christelijke kerk. Het klooster van Panagiá Spilianí biedt een opmerkelijk en mooi uitzicht op Pythagórion en het zuidelijke deel van Samos.

 

Een Griekse Kerk of een klooster bezoeken

Als je een Griekse Kerk of een klooster wilt bezoeken, moet je behoorlijk gekleed zijn. Het wordt als onbeleefd beschouwd om een kerk te betreden als je schouders en knieën onbedekt zijn. Deze regel geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

 

Dus, wil je als toerist respect tonen voor het land dat je bezoekt, houd daar dan rekening mee. Vaak hangen er omslagdoeken bij de ingang die je kunt gebruiken.