HEILIGE KLOOSTER VAN AGIA ZONI


Groene vallei

Het klooster van Agía Zóni (bij het dorpje met dezelfde naam) ligt in de idyllische groene vallei van Vlamari, aan de oostkant van Samos.

 

Het ligt op tien kilometer rijden vanaf het centrum van Samos-stad langs de weg aan de zuidzijde van de Vlamari hoogvlakte. Dit klooster is niet zo groot en dateert uit het jaar 1695.

 

De iconostase is uit hout gesneden. De fresco’s uit de 17e eeuw in het klooster zijn behoorlijk verweerd.

Hoofdingang van het klooster
Hoofdingang van het klooster

Melétios

Toen we er langs reden dachten we te maken te hebben met een soort van kerk. Van de buitenkant zie je namelijk nauwelijks dat het een klooster is.

 

Op de terugweg toch even kijken. Wat een verrassing als je dan door de poort naar binnen loopt. In 1695 werd het klooster door de monnik Melétios opgericht, met de hulp van de lokale bevolking, ter ere van de maagd Maria.

Binnenplaats van het klooster
Binnenplaats van het klooster

Klokkentoren

De kapel van het klooster volgt het type gewelfde basiliek met drie beuken, koepel en binnenbogen.

 

Bij de hoofdpoort, bovenaan de westgevel, staat een kleine en eenvoudig gebouwde marmeren klokkentoren die werd gebouwd in 1751, volgens een inscriptie op de voet.

 

De iconen in de kapel, evenals de marmeren vloer, dateren uit de oprichting van het klooster.

Bezoektijden

Het klooster werd in 2013 en 2014 opgeknapt. Je kunt het Heilig klooster van Agía Zóni klooster dagelijks bezoeken van 07:00 tot 13.00 uur en in de zomermaanden ook in de middag van 16:00 tot 20:00 uur.

 

Jaarlijks op 31 augustus wordt het patronaatsfeest gevierd in dit klooster.

Taverne Makis.
Taverne Makis.

Een Griekse Kerk of een klooster bezoeken

Als je een Griekse Kerk of een klooster wilt bezoeken, moet je behoorlijk gekleed zijn. Het wordt als onbeleefd beschouwd om een kerk te betreden als je schouders en knieën onbedekt zijn. Deze regel geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

 

Dus, wil je als toerist respect tonen voor het land dat je bezoekt, houd daar dan rekening mee. Soms hangen er omslagdoeken bij de ingang die je kunt gebruiken.

 

Makis

In het gelijknamige dorp ligt op 130 meter van het klooster de traditionele taverne Makis.

 

Hier kun je voor of na je bezoek wat drinken of genieten van de lokale Griekse lunch. De cappuccino hier is geweldig!

 

Voor een verkoelende duik in zee kun je naar Mourtiá beach rijden op nog geen vier kilometer rijden van dit kleine klooster.