DE GROENE ROUTE: VAN PLÁTANOS NAAR KONDAKEÍKA


Groen

Het is 1 oktober 2020. Vandaag doen we de ‘groene’ route met een Jimny (zie kaart). Groen omdat hij door prachtige natuur gaat. En groen is ie zeker! Een Jimny, omdat het een onverharde weg is.

Start bij Plátanos

We beginnen even buiten Plátanos, richting Konteíka. Zo’n 500 meter vanaf het centrum van Plátanos, gaat rechts een weggetje steil omhoog. Die moet je nemen. Na nog geen 100 meter lijkt de weg rechtdoor te gaan. Niet doen maar de bocht naar rechts nemen en de weg blijven volgen, verder omhoog.

Parchtig uitzicht met in de verte Karlóvasi.
Parchtig uitzicht met in de verte Karlóvasi.

Fantastische natuur

De wegen zijn hier breed en goed berijdbaar. Hier rijd je weer door werkelijk fantastische natuur en vergezichten! Wat is dit toch een prachtig eiland. Zelfs de heide bloeit hier nog.

 

Na ongeveer 4,7 km is er een afslag links naar Konteíka. We rijden natuurlijk rechtdoor. Want we willen de hele route doen.

Ydroússa

Na een volgende 5 kilometer is het de bedoeling naar Ydroússa af te slaan om dat te bezoeken. Maar nu gaat het mis. Waar is die afslag? Een bewegwijzering ontbreekt hier, google werkt niet en de GPS hapert ook.

 

We rijden verschillende kanten op maar vaak komt het op niets uit. De ene keer op het erf van een huisje, een andere keer midden in een olijfboomgaard. Uiteindelijk besluiten we weer helemaal terug te rijden naar de afslag Konteíka en die te nemen.

De afslag naar Konteíka
De afslag naar Konteíka

Afslag Konteíka

We komen bij de afslag en rijden richting Konteíka. We dalen af tot in het dal. Ook nu rijden we weer verkeerd. Welke kant moeten we nu op? Geen bord, niets. We rijden een smalle weg in. Het is hier prachtig maar geen afslag te zien. We zijn de weg nu helemaal kwijt. Terug maar weer.

Half verscholen

Als we de weg terugrijden zien we op een T-splitsing nu, bij toeval, wél een bord met “Konteíka”. Maar die staat half verscholen achter de bladeren van een vijgenboom en struiken met ervoor een A4tje met Griekse tekst. Dat briefje had onze aandacht getrokken en afgeleid van wat erachter stond: “Konteíka”. Wij rijden dit groene weggetje (zie kaart: richting Konteíka 2,1 km) en komen uiteindelijk weer op de verharde weg uit.

Ouderwetse kaart

In Kontakáika zijn we nooit aangekomen. Omdat gps hier hapert is het misschien een idee om een ouderwetse (gedetailleerde) kaart mee te nemen en de vinger op de kaart te houden terwijl je rijdt. Onderlinge afstanden staan erop (rode cijfertjes). En dan rijden van afslag naar afslag.

 

Dan zou het beter moeten gaan ... maar het doet niets af aan de schoonheid van dit eiland. Voor ons iets voor een volgende keer want wij willen deze route zeker nog een keer over doen.