DAL DER NACHTEGALEN: HEERLIJK WANDELEN


Uniek gebied

Het Dal van de Nachtegalen, ook wel Valley of the Nightingales genoemd, ligt in het gebied van Aidonia op 19 kilometer ten westen van Samos-stad.

 

Dag en nacht

Men heeft deze vallei zo genoemd omdat hier in het voorjaar/zomer veel nachtegalen zijn. Als de vogeltjes na een lange reis vanuit Afrika zijn aangekomen op Samos, begint de zoektocht naar een eigen plekje. Zodra de nachtegaal een territorium heeft gekozen begint hij letterlijk dag en nacht achter elkaar door te zingen.

 

En als de vrouwtjes een week later komen aanvliegen, in de nacht, verleiden juist de diepe fluittonen haar om uit de hemel af te dalen.

Donker

Eenmaal beneden kiezen de vrouwtjes een mannetje. Dat doen ze in het donker, dus moeten ze op de zang van de mannetjes afgaan. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom de nachtegalen zo’n gevarieerde zang hebben ontwikkeld.

Uniek gebied

Het unieke natuurlijke gebied vind je tussen de bergdorpen Ágios Konstantinos en Manolátes langs het beekje Kakoréma. Een prachtig gebied om te gaan wandelen en het is dan ook het groenste gebied van Samos.

 

Mezzes

Na een wandeling kun je bijvoorbeeld gaan eten in een taverne in Manolátes of Vourliótes met traditionele lokale mezzes en een goede huiswijn. Bovendien is het hier genieten van de fraaie uitzichten op wijngaarden en het heuvelachtige landschap.

Groene oase

Je kunt met de auto vanaf Ágios Konstantinos naar het bergdorp Manolátes rijden. Een ritje van slechts vier kilometer en onderweg zul je waarschijnlijk meerdere keren stoppen om te genieten van de flora en fauna in het Dal van de Nachtegalen.

 

Vanuit Manolátes kun je mooie wandelingen maken in het groene gebied, langs beekjes of naar het dorp Stavrinídis. Deze grote groene oase en het kabbelende water van het Kakoréma beekje geven je een gevoel van rust.

kraakhelder water

In de Kakoréma beek stroomt het hele jaar door kraakhelder water vanuit de bergen. De meeste bomen in de Vallei van de Nachtegalen zijn 15 meter of hoger en zorgen voor een schaduwrijk gebied. Ze werken verkoelend tijdens de warme zomermaanden. Het beekje heeft bovendien talloze mooie kleine watervallen.

Naar Vourliótes

Vanuit Ágios Konstantinos loopt een wandelpad naar Vourliótes toe. Dit is een wandeling van ongeveer vijf kilometer met bijna 400 hoogtemeters door de Vallei van de Nachtegalen.

 

Andere wat langere wandelingen gaan bijvoorbeeld van Vourliótes naar het Vronta Klooster (zeven kilometer) of van Stavrinídis naar Manolátes (veertien kilometer).

Deze langere routes zijn wat uitdagender en worden ook wel gebruikt als trailrun. Ook meer naar Kokkari toe kun je mooie en lange wandelingen maken in de natuur. Tekst: Griekenland.net