balos: in de schaduw van de tamarisk


Schoon en rustig

Balos is een klein dorpje in het zuiden van Samos. Het ligt niet aan een hoofdweg en dus is het er rustiger dan in bijvoorbeeld Votsalákia of Kámbos.

 

Het ligt in een mooie baai en het heeft een prachtig, lang, schoon en rustig kiezelstrand met helder water.

Haven

In de tijd dat er nog geen goede wegen waren op Samos - zo tot 1950 - was Balos een haven voor vrachtschepen die goederen naar of van het dorp Koumaradeí brachten.

 

Nu is het de bestemming voor een handjevol toeristen en zelfs in het hoogseizoen is het hier nog erg rustig, met uitzondering van misschien augustus. De meeste "toeristen" zijn over het algemeen de Grieken zelf.

Blauwe vlag

Slechts een gedeelte van het strand, voornamelijk bij horecagelegenheden, is georganiseerd met ligbedden en parasols. Het grootste gedeelte van het strand is leeg, vrij toegankelijk om hier je handdoek neer te leggen.

 

Het strand heeft een Blauwe Vlag, een internationale milieuonderscheiding.

Aan het einde van het strand is ook nog een soort van grot. Hier en daar staan enkele grote tamarisken op het strand. Heerlijk voor het geval je wat schaduw zoekt. 

 In de schaduw van een tamarisk.
In de schaduw van een tamarisk.

Tamarix smyrnensis

De Smyrna Tamarisk groeit over het algemeen op zoute grond en is in Griekenland veel te vinden op het strand. Smyrna was de vroegere Griekse naam voor de stad Izmir.

 

De Tamarisk biedt prachtige lichte schaduw en functioneert als een natuurlijke parasol. De bomen kunnen het zout, wat ze opnemen uit het zoute water, weer afscheiden. 

Zeevenkel of zeekervel (Crithmum maritimum). Kenmerkend voor Samos.
Zeevenkel of zeekervel (Crithmum maritimum). Kenmerkend voor Samos.

De bloemen zijn wit tot roze en de boom of heester bloeit aan het eind van de herfst en in de eerste wintermaanden. In haar schaduw is het heerlijk vertoeven.