THEOREMA: BEZOEKJE WAARD


“In 1890 startte mijn overgrootvader, Aristídis Nikolaḯdis, de eerste fabriek, die met ronde molenstenen werkte", begint de huidige mede-eigenaar Giánnis Valsamídis zijn verhaal. 

 

"De onderste steen lag vast. De bovenste steen werden door mannen rondgedraaid. Op die manier werden de olijven fijn geperst. Later gebruikten we ezels.

 

De stenen draaiden over elkaar en creëerden een pasta. Die pasta werd op kaasdoeken gelegd”, vervolgd hij.

De oude molenstenen waarmee de olijven tot pasta werden vermalen.
De oude molenstenen waarmee de olijven tot pasta werden vermalen.

Kokendheet water

Er werd kokendheet water aan toegevoegd. Met een houten pers werd de olie er vervolgens uitgeperst. Destijds waren er nog geen scheiders, dus gebruikte men een tank, waar de olie zichzelf van het water scheidde.

 

In 1930 werd de houten pers vervangen door een metalen. Ook veranderde zijn grootvader, Ioánnis Nikolaḯdis, de manier waarop de fabriek werkte.

 

Hij schafte nieuwe machines aan die op brandstof liepen. Dat maakte het werk voor de arbeiders veel gemakkelijker.

Eerste scheiders

In 1957 nam zijn vader, George Valsamídis, de fabriek over. Hij kocht een van de eerste scheiders die het Italiaanse bedrijf Alfa Laval ooit maakte. In de jaren 70 werd de fabriek verder geüpgraded met machines uit Italiaanse Verona.

 

Tot 1985 was de fabriek gevestigd in het dorp Ydroússa. Giánnis Valsamídis: “In 1886 ging mijn vader een partnerschap aan met dhr. Skoútas. De fabriek werd verplaatst naar Karlóvasi en veranderde het in een centrifugaalfabriek”.

Partner

In 1994 werd Giánnis partner en in 2005 kocht hij dhr. Skoútas deel. Sindsdien werken ze onder de naam Valsamídis Bros.

 

Giánnis Valsamídis: “In 2007 waren we de grootste en modernste faciliteit rondom de Egeïsche Zee".

 

In 2006 kwam een grote omslag. Vanaf die tijd zijn zowel de fabriek als alle olijfgaarden biologisch gecertificeerd.

 

Aan het begin van elk seizoen wordt gewerkt met biologische producten en maakt men olie voor Theorema organic PGI. Later bestaat het grootste deel van de productie uit gewone oliën, o.a. voor afnemers op Samos”. 

Renovatie

In 2024, werd de laatste renovatie uitgevoerd. Nu beschikt de olijfolieproducent over de beste machines die de markt op dit moment te bieden heeft.

 

Je kunt het bedrijf dagelijks bezoeken. Het is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Je hoeft je niet aan te melden.