Er zijn meer dan 2.700 soorten slangen in de wereld. Er leven slechts 11 soorten slangen op Samos. Van deze 11 slangensoorten op Samos zijn er 10 niet-giftig (onschadelijk voor de mens) en 1 slang als giftig (gevaarlijk) beschouwd.
Slangen zijn belangrijk
Slangen spelen een belangrijke rol in het natuurlijke ecosysteem. Slangen eten knaagdieren en andere dieren die als ongedierte kunnen worden beschouwd. Ze helpen deze populaties onder controle te houden, die mogelijk ziekten op mensen kunnen overbrengen.
Knaagdieren
Zonder de slangen zouden de knaagdierpopulaties dramatisch toenemen veel problemen voor onze gewassen, onze velden, onze voedselbronnen en onze veiligheid. Slangen passen zich aan om dagelijks bij ons te leven.
Sommige slangen op Samos worden bedreigd als gevolg van landontginning voor gebruik in de landbouw, stedelijke ontwikkeling, huisdieren en de angst en misvatting van de gemeenschap. Maar ook als verkeersslachtoffer laten veel slangen het leven.
Studie
Herpetologen (wetenschappers die reptielen en amfibieën bestuderen) komen naar de Samos en andere eilanden om ze te bestuderen door metingen te doen en DNA-monsters te nemen om zo een beter begrip van de populatie te krijgen.
Er zijn verschillende regels die je algemeen kunt gebruiken om te bepalen wat een giftige slang is en wat een niet-giftige slang. Sommige van deze regels kennen uitzonderingen, maar we zullen ze bespreken terwijl we elke regel doorlopen.
Regel 1
Een van de meest onderscheidende kenmerken van giftige slangen is dat ze driehoekige koppen hebben, terwijl niet-giftige slangensoorten dat NIET hebben. De driehoekige koppen van deze giftige slangen zijn te danken aan de gifklieren die zich aan de achterkant van de kop bevinden.
Regel 2
Let goed op de ogen van de slangen. De meeste giftige slangen hebben verticale oogspleten, zoals een kat een ronde pupil heeft die bij de meeste slangen voorkomt. Er bestaat één niet giftige soort, de Europese katoogslang (Telescopus fallax), die een zwak gif heeft maar NIET schadelijk is voor de mens.
Regel 3
Giftige slangen lokaliseren hun prooi met behulp van warmtegevoelige putsensoren die zich meestal tussen het oog en het neusgat van de slang bevinden. Niet-giftige slangen missen deze eigenschap.
Regel 4
Als je toevallig een slang in het water ziet zwemmen, let dan goed op hoe hij zwemt. Als het hele lichaam onder water is, behalve het hoofd, is het niet giftig. Als 2/3 of meer van het lichaam van de slang zich op het wateroppervlak bevindt, is de kans groot dat giftig.
Regel 5
Slangen met hoektanden laten een bijtspoor achter met twee dicht op elkaar geplaatste gaatjes, terwijl een slang die NIET giftig is een meer rafelige bijtvlek zal achterlaten.
ALS JE DOOR EEN SLANG WORDT GEBETEN
DE DO’S:
DE DONT'S:
Voor een volledige overzicht van alle voorkomende slangen op Samos, klik hier.
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.