SAMOS: ontsnappen aan drukte


Klein-Azië

Samos, dichtbij de Turkse kust, is het meest zuidelijke eiland van de Noord-Egeïsche eilandengroep. Het was in feite een deel van de landmassa van Klein-Azië tot aan de ijstijd.

 

De torenhoge vulkanische bergen die dramatisch hoog oprijzen, maken deel uit van het gebied dat door West-Turkije loopt.

Hoog

Samos betekent ‘hoog’ in het Fenicisch en de bergen op Samos behoren tot de hoogste in de Egeïsche Zee.

 

De berg Kérkis (1.434 m) lijkt uit de zee op te rijzen en de berg Karvoúnis (1153 m) is bedekt met de terrasvormige wijngaarden die de beroemde Muscat van Samos-wijn produceren.

Groen en vruchtbaar

Samos is groen en vruchtbaar, met een steile kustlijn en bergdorpjes die uitkijken over de zeestraat naar Turkije. 

 

Het is een eiland met een slaperige hoofdstad, Vathí, het toeristische Pythagórion en Kokkári en een handvol rustige dorpjes, afgelegen baaien en een koel, bosrijk binnenland. 

Zeemacht

Tijdens het archaïsche tijdperk, toen Athene nog jong was, was Samos al een politieke, economische en zeemacht in de Egeïsche Zee.

 

Onder de bescherming van de tiran Polycrátis bestond er een bloeiende intellectuele gemeenschap waartoe ook Aesopus, Aristarchus, Epicurus en Pythagoras behoorden.

 

Tempel

De enorme tempel van Hera was een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Het verval zette echter in tijdens de Perzische oorlogen en in 439 v.Chr. versloeg Periklís Samos en dwong het land hulde te brengen aan Athene.

Ottomanen

Piraten regeerden over het eiland nadat het door de Genuezen was verlaten. In 1562 bevolkten de Ottomanen Samos opnieuw met Grieks-orthodoxe kolonisten.

 

Hoewel de Samiërs in de oorlog van de jaren 1820 dapper voor onafhankelijkheid vochten, werd het land in 1834 teruggegeven aan de Turken. Met de teelt van tabak en scheepvaart werd de economie nieuw leven ingeblazen.

Verarmd

Na de unie met Griekenland in 1912, kwam er een stroom vluchtelingen in 1923 uit Klein-Azië naar Samos. Door de ontberingen van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Samos echter verarmd totdat het toerisme in de jaren zeventig zijn intrede deed.

 

Ploútarchos, belangrijke historicus en filosoof uit de tijd van het oude Griekenland, schreef dat Antonius en Cleopatra hier een lange vakantie hebben doorgebracht en ‘zichzelf overgaven aan het feesten’. 

Populair

Samos is sinds de jaren negentig erg populair is geworden bij Europese pakkettoeristen die in hun Romeinse voetsporen treden. Het bergachtige landschap en de golvende kustlijn laten dit ook toe.

 

Het is hier gemakkelijk te ontsnappen aan de drukte en het voelt nog steeds aan als een onontdekt paradijs.