SAMOS: ONONDEKT PARADIJS


Samos, op acht na, het grootste eiland van Griekenland. Het ligt dichtbij de Turkse kust. Het is het meest zuidelijke eiland van de Noord-Egeïsche eilandengroep.

 

Het was in feite een deel van de landmassa van Klein-Azië tot aan de ijstijd. De torenhoge vulkanische bergen die dramatisch hoog oprijzen, maken deel uit van het gebied dat door West-Turkije loopt.

De berg Kérkis (1.434 m).
De berg Kérkis (1.434 m).

Hoog

Samos betekent ‘hoog’ in het Fenicisch en de bergen op Samos behoren tot de hoogste in de Egeïsche Zee.

 

De berg Kérkis (1.434 m) lijkt uit de zee op te rijzen en de berg Óros Karvoúnis (1153 m) is bedekt met de terrasvormige wijngaarden die de beroemde Muscat van Samos-wijn produceren.

Slaperige hoofdstad

Het eiland is groen en vruchtbaar, met een steile kustlijn en bergdorpjes die uitkijken over de zeestraat naar Turkije.

 

Een eiland met een slaperige hoofdstad, Vathí, het toeristische Pythagórion en Kokkári en een handvol rustige dorpjes, afgelegen baaien en een koel, bosrijk binnenland.

Intellectuele gemeenschap

Rond 500 v.Chr. was Samos al een politieke, economische en zeemacht in de Egeïsche Zee. Onder de bescherming van de tiran Polycrátis bestond er een bloeiende intellectuele gemeenschap.

 

Daartoe behoorde ook Aísopos (Griekse dichter van fabels), Arístarchos (Grieks astronoom), Epíkouros (Grieks filosoof en stichter van de epicuristische school in het hellenistische Athene) en natuurlijk Pythagóras (Grieks filosoof).

 

Tempel

De enorme tempel van Hera was een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Het verval zette echter in tijdens de Perzische oorlogen en in 439 v.Chr. versloeg Periklís Samos en dwong het land hulde te brengen aan Athene.

Polycrátis, piraat en tiran. Credit: lluisribesmateᥩ.
Polycrátis, piraat en tiran. Credit: lluisribesmateᥩ.

Turken

Piraten regeerden over het eiland nadat het door de Genuezen was verlaten. In 1562 bevolkten de Ottomanen Samos opnieuw met Grieks-orthodoxe kolonisten.

 

Tabak

Hoewel de Samiërs in de oorlog van de jaren 1820 dapper voor onafhankelijkheid vochten, werd het land in 1834 teruggegeven aan de Turken.

 

Met de teelt van tabak en scheepvaart werd de economie nieuw leven ingeblazen. 

Na de unie met Griekenland in 1912, kwam er een stroom vluchtelingen in 1923 uit Klein-Azië naar Samos. Door de ontberingen van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Samos echter verarmd totdat het toerisme in de jaren zeventig zijn intrede deed.

 

Samos is sinds de jaren negentig erg populair is geworden bij Europese pakkettoeristen die in hun Romeinse voetsporen treden. Het bergachtige landschap en de golvende kustlijn laten dit ook toe.

 

Het is hier gemakkelijk te ontsnappen aan de drukte en het voelt nog steeds aan als een onontdekt paradijs.