KLOOF VAN PALEO KARLOVASI


Mei 2024: twee dagen lang steeg het lawaai van kettingzagen en onkruidmaaiers op, uit de lange en diepe kloof die de twee delen van Paleó Karlóvasi scheidt. Zo ontstond en nieuw en iets ander avontuurlijk pad.

Vrijwilligers

Enkele bewoners hadden al meermalen de gemeente gevraagd om de kloof te onderhouden. Het gebied was al jaren aan zichzelf overgelaten. Onderhoud werd er niet gepleegd. Dit was wel broodnodig.

 

Daarom deed de gemeente Karlóvasi een oproep om de beek te ontdoen van onkruid en afval. 

 

De response was groot. Uit alle wijken van de stad kwamen veel vrijwilligers, die actief meededen. 

Keermuur

Toen men in de jaren 70 van de vorige eeuw begonnen met het plannen en bouwen van de weg van Limani naar Paleó, moest de natuurlijke waterstroom door betonconstructies en keermuren worden gecorrigeerd.

 

Op sommige plaatsen werd het zelfs overbrugd. De nieuwe asfaltweg werd aangepast. 

Vrijwilligersinitiatief

In de jaren daarna stortte de aandacht voor het ravijn in. Dat werd pas beëindigd door het vrijwilligersinitiatief van mei 2024.

 

De achtergrond van de actie was zeker ook de ervaringen in Europa met de zware regenval veroorzaakt door klimaatverandering en de vernietigende krachten ervan.

 

Voorzorg is beter dan ongecontroleerde overstromingen. 

Schaduwrijk

Vanaf Limani (de haven van Karlóvasi) begint nu het avontuurlijk pad naar de donkere en schaduwrijke kloof.

 

Het is geen comfortabele wandeling, meer een sportieve uitdaging. Het ravijn bestaat voor een groot deel uit keien en beton.

 

In de regenachtige wintermaanden kan het water worden afgevoerd. De kloof is een halve kilometer lang. Het is eens een andere manier om Paleó Karlóvasi te ontdekken.

Aan het einde  van de kloof wacht een hoge betonnen barrière. Hier is het wat vochtiger, er staat wat water en kun je er wat muggen tegenkomen.

 

Als je de kloof door wilt lopen, parkeer dan je auto bij de haven. Loop terug en naar de hoofdweg (Odos Kanari) en loop vervolgens de weg (foto hierboven) in.

 

Aan het einde van die weg begint de kloof. Tekst: samos.de