Sinds de oudheid hielden de Grieken heel veel schapen en geiten. De kaas die ze maakten kwam van de melk van deze dieren.
Allereerste kaas
Feta is waarschijnlijk de allereerste kaas die ze produceerden. De eerste vermelding van fetakaas zou in een Byzantijns gedicht geweest zijn. Het werd aangeduid als prósfato (πρόσφατο), wat recent betekent.
Hoogstwaarschijnlijk omdat fetakaas zeer vers is. Dit in tegenstelling tot kaas die (lang) gerijpt is.
Oppergod Zeus
Op afbeeldingen uit de klassieke Oudheid is te zien hoe belangrijk deze kaas was in het dagelijks leven van toen.
Volgens de Griekse mythologie nuttigden oppergod Zeus en zijn zoon Hermes (weidegod en beschermer van de herders en de kudden), ooit een landelijk (goden)maal bestaande uit onder andere een kaas.
Misschien was die kaas wel de voorloper van het tegenwoordig zo welbekende fetakaasje.
Leren zakken
Homerus beschreef hoe Polýfimos op primitieve wijze een kaas bereidde door de melk van zijn vee te bewaren in leren zakken. Dankzij de in de zak aanwezige melkzuurbacteriën stremde de melk snel.
Door verhitting werd de wrongel van de wei gescheiden. De wrongel werd vervolgens in de openlucht gedroogd en meteen gegeten. Om deze verse kaas langer te bewaren voegde men zout toe.
Plak
De naam feta dateert uit de 17e eeuw. Dit was het Venetiaanse tijdperk in Griekenland. De oorsprong is van het Latijnse woord fette of plak. Men denkt dat het woord verwijst naar de praktijk van het snijden van de kaas voordat deze in vaten werd gedaan.
De naam feta werd voor het eerst veel gebruikt in de 19e eeuw. Originele feta wordt nog steeds gemaakt door schaapherders in de mediterrane bergen, van ongepasteuriseerde melk.
43 Procent
Feta bestaat normaal gesproken uit rechthoekige plakken en is wit van kleur. Het kan variëren van zacht tot half hard met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp.
Volgens de wetgeving bedraagt het droge vetgehalte minimaal 43 procent. De meeste feta echter zit rond de 45 procent melkvet.
Beschermde naam
Binnen de Europese Unie is feta sinds juli 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Echte feta is kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland.
Het moet bovendien gemaakt worden van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk.
Traditioneel
Deze melk moet worden geproduceerd door dieren die op traditionele manier gevoerd worden in die gebieden. Tenslotte moet het voedsel van de dieren gebaseerd zijn op de natuurlijke flora uit hetzelfde gebied.
De rijping moet ten minste 60 dagen duren. Pas dan mag het de naam feta dragen.
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.