De witte Muscatdruif van Griekse oorsprong wordt al meer dan 2500 jaar op Samos verbouwd. De geschiedenis van deze specifieke wijn gaat vele eeuwen terug tot in de tijd dat de Romeinse keizer Antonio om de wijn van Samos vroeg om deze te delen met Cleopatra…
Klein-Azië
In de oudheid stond Samos bekend om zijn wijnproductie. Tegen het einde van de 16e eeuw was de klein korrelige witte Muscat-druif vanuit Klein-Azië op het eiland aangekomen.
Phylloxera
Het bleek dat de beste methode om deze variëteit te kweken was op de noordelijke berghellingen van Samos op ongeveer 500-900 m in terrasvormige wijngaarden.
Toen Phylloxera (druifluis) eind 19e eeuw de wijngaarden van Europa teisterde, registreerden zoete wijnen uit Samos, bekend als “Muscat of Samos”, een enorme exportstijging.
De wijngaarden breidden zich uit, de druivenprijzen stegen en Samos-wijn begon zijn moderne reputatie op te bouwen als één van de beroemdste wijnen van Griekenland.
“BOB Samos”
De aanduiding “BOB Samos” (ong. 1970) werd synoniem met de kleine witte Muscat-druif en wordt alleen gebruikt om zoete wijnen aan te duiden. Toch worden van deze variëteit ook uitzonderlijk droge wijnen gemaakt.
Verplicht
Tot 2013 waren door een oude wetgeving alle druiventelers op het eiland verplicht hun oogst af te staan aan de lokale coöperatie die in 1934 werd opgericht. Na een lange strijd van 15 jaar werd het monopolie doorbroken en mochten alle Samiërs wijn produceren.
Desertwijn
De druiven zijn dicht, middelgroot met een dikke schil. Witte Muscat van Samos wordt vaak gebruikt bij de productie van uitzonderlijke, zoete desertwijnen. De druiven moeten met de hand worden geplukt wanneer ze perfect rijp zijn.
Vaten
De oogstperiode kan tot een maand duren, afhankelijk van de hoogte van de wijnstokken en de locatie van de wijngaarden. Vervolgens worden de druiven verwerkt en rijpt de wijn in vaten.
Lei-en kalksteen
Het druiventeeltgebied van “Samos Muscat” behoort tot de mooiste van Griekenland. Wijnstokken worden geteeld in bekers op steile terrassen en adembenemende hellingen. De meeste bodems zijn grind gevormd uit leisteen en kalksteen met matige vruchtbaarheid en goede drainage.
Samos is vermaard omwille van zijn muskaatwijnen die wereldwijd al diverse prijzen wegkaapte. Productie en export staan onder streng toezicht van de Union of Vinicultural Cooperatives of Samos.
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.