AKAMATRA - GRIEKSE LEVENSHOUDING


Akamátra is de naam van het pleintje van Paleó Karlóvasi. Vanaf hier vertakken de twee trappen zich naar de haven en Meséo Karlóvasi.

 

Voordat de weg naar Paleó werd aangelegd, was dit kleine plein dé centrale verbinding met het stadsleven van Karlóvasi. Vroeger waren er een aantal winkels en cafés op deze plek.

Zo zag het verlaten plein eruit: een geparkeerde auto en containers. Foto: W. Schoendorf.
Zo zag het verlaten plein eruit: een geparkeerde auto en containers. Foto: W. Schoendorf.

Laatste kafénion

Toen het dorp met de auto bereikbaar werd, verloor het kleine pleintje zijn belang en sloot het laatste kafénion rond 1970.

 

Ruim 50 jaar later wekten Kóstas en Frida het kleine plateía uit zijn slapende schoonheid en openden op 27 juli 2022 hun taverne Akamátra. De twee zijn professionals op het gebied van de gastronomie en hebben het vak geleerd bij Dionysos in Meséo Karlóvasi.

Zo is het plein nu: een gezellig terras waar het goed vertoeven is.
Zo is het plein nu: een gezellig terras waar het goed vertoeven is.

Hapjes

Akamátra was vanaf dag één een succes. Het is een typisch restaurant dat vooral gespecialiseerd is in hapjes. De menukaart past op een A4-tje en is daardoor overzichtelijk. De kwaliteit van de aangeboden gerechten is uitstekend en van verbazingwekkende kwantiteit. Daarnaast zijn er diverse seizoensgebonden dagschotels met de nadruk op vlees of vis, die de keuze aan voorgerechten perfect aanvullen.

 

Levenshouding

Akamátra – (naam van de plateía en het restaurant) resoneert met een Griekse levenshouding, waarbij een groep vrienden niet alleen geniet van eten en drinken, maar vooral van zingen. Muziek is het eigenlijke ondersteunende element van de Akamátra. Kóstas weet dat.

Rode bietensalade met knoflooksaus.
Rode bietensalade met knoflooksaus.

Lokale muzikanten

Vanaf het allereerste begin werkt hij met lokale muzikanten die zonder versterker spelen op aangekondigde en vaak spontane concerten. Dan begint de kleine plateía te zweven in een gevoel van muzikale saamhorigheid. Dit is Akamátra!

 

Zomer

In de zomer is de Akamátra elke dag vanaf de middag geopend en bevindt zich op het schaduwrijke plein met tafels en stoelen. 

 

's Avonds is meestal elke tafel en stoel bezet en wie niet gereserveerd heeft, moet hongerig de trap naar Karlóvasi beklimmen.

 

De taverne is erg populair rond Karlóvasi en is ook geopend in het laagseizoen en in de winter.

's Avonds is meestal elke tafel en stoel bezet
's Avonds is meestal elke tafel en stoel bezet

Houtkachel

In het najaar en de winter kun je dicht bij elkaar zitten en je laten verwarmen door de houtkachel in het zeer gezellige interieur. Vanaf oktober is de taverne geopend van woensdag t/m zaterdag vanaf 13.00 uur.

 

Op zondag ontmoeten mensen elkaar in Griekenland graag tijdens de lunch. De Akamátra biedt dan van 12.00 tot 19.00 uur zijn heerlijke gerechten aan. Tekst: Walter Schoendorf (Samos.de)